Начало | За Нас | Контакти

Грижа за диабетика

Обратно към „Ортопедични обувки“

Грижата за краката при диабетика е от първостепенно значение за поддържане на здравето. В България над 300 хиляди души страдат от диабет, като много голям процент от тях имат проблеми с краката си. Постоянните грижи за краката могат да помогнат да се избегнат потенциални проблеми, които биха довели до ампутация. Невропатията, загубата на усещане и слабото зрение са сигнал за полагане на допълнителни грижи. Способността да ходите и качеството на живота зависят от редовните проверки, правилните обувки и няколко специфични неща, които трябва да правите, както и от постоянната връзка с Вашите лекар.

Ако сте загубили долен крайник заради диабет или съдови проблеми, можете значително да намалите шансовете за ампутация на здравия крак/ходило като следвате превантивна програма за грижи за краката на диабетици. Тя включва ежедневно преглеждане на крака за всякакви признаци за нараняване или зачервяване и незабавен преглед от лекар, когато се установи проблем. Вашето семейство и лекар трябва да работят заедно с Вас, за да се предотвратят усложнения, свързани с болки, инфекции или ампутация.

Основните грижи включват измиване на крака всеки ден и цялостно подсушаване, най-вече между пръстите. Специалист по грижите за краката трябва да се грижи за ноктите. Никога не режете и не използвайте продукти за мазоли и рани, които се продават без рецепта; вместо това се консултирайте със специалист. Пазете краката си като носите чорапи и обувки по всяко време. Никога не ходете боси. Дръжте обувките близо до леглото си и свикнете веднага да ги слагате, щом станете. Предпазвайте краката си от топло и студено. Никога не ги поставяйте в гореща вода. Не използвайте нагревателни бутилки, подложки или електрически одеала – можете да изгорите кожата на крака си, без дори да го осъзнаете. Улеснете циркулацията на кръвта към краката като ги слагате на поставка за крака, диван или друг стол. Мърдайте пръстите си и движете глезените си нагоре-надолу за около пет минути, два или три пъти на ден. Избягвайте продължително кръстосване на краката. Ако сте по-възрастни, вероятно ще имате нужда както от лекар, така и от член на семейството, който да Ви помага да спазвате програмата за грижи за краката. Това е особено важно, ако имате проблеми със зрението. Не се притеснявайте от това, че се нуждаете от помощ; предпазването на здравия крак е прекалено важно, за да го пренебрегвате. При по-възрастните хора с периферна невропатия, здравият крак трябва да се преглежда ежедневно.

Налице са три точки, които можете да включите в плана за грижи за краката:

  • грижете се за диабета си като поддържате кръвната глюкоза в оптимални граници
  • бъдете по-активни и включвайте упражнения в ежедневието си
  • не пушете

Специални обувки, стелки и чорапи за диабетици
75-shoesХората с диабет и най-вече диабетна невропатия трябва да обръщат специално внимание на вида и формата на обувките, които носят – те трябва да са удобни, да пасват идеално и да не създават точки на натиск. Силите на тежестта трябва да се разпределят равномерно по долната част на обувката. Стелките трябва да са направени от омекотяващи влакна или гел и трябва да се подменят, когато се свият. Свикнете да проверявате вътрешната страна на обувката, преди да я сложите, за да сте сигурни, че подплатата е гладка и че няма външни предмети в обувката.

Може да ползвате специални обувки и стелки, направени от дишащ материал, които омекотяват натоварването и осигуряват допълнителна опора за глезена, свода на ходилото и петата. Като разпределят равномерно телесното тегло по дължината на ходилото тези обувки помагат да се предотврати появата на болезнени точки на натиск, мехури и натъртвания. Допълнителната дълбочина на дизайна осигурява място за специални стелки за краката. Чорапите са предпазен пласт между кожата ви и обувката. Не носете обувки без чорапи, освен ако не сте сигурни, че материалът на обувката няма да увреди кожата. Носете чисти и сухи чорапи, които не са прекалено еластични/тесни или обемисти, така че да не могат да наместят в обувката. Ползвайте специалните чорапи за диабетици.

Обратно към „Ортопедични обувки“