Начало | За Нас | Контакти

Slide 1

Слухови апарати

Slide 2

Инвалидни колички

Slide 1

Проходилки

Slide 1

Самостоятелна медико-техническа лаборатория "Ортомедикс"
тел.: 0887 568 822

Slide 1

Бастуни, кандадки, патерици

Slide 1

Бастуни, кандадки, патерици

previous arrow
next arrow

Протези за долни крайници

Обратно към „Протезиране“

От ключово значение за успешното ползване на протезата за долен крайник е напасването на приемната гилза и именно комфортът на приемната гилза е определящ. Ако тя е неудобна, човек няма да носи протезата си. Поради тази причина приемните гилзи са персонално изработени съобразно очертанията на костите и мускулите на чукана на пациента. Новите материали като полиуретан, гилзи на минерална основа и силикон с подобрени качества, са много по-гъвкави от използваните в миналото твърди пластмаси. Повече от две трети от хората, които претърпяватт ампутация на долен крайник са възрастни. Удобната приемна гилза, съобразена с анатомичните очертания, е еднакво важна както за един 70 или 80-годишен пациент, така и за един тийнейджър.

След десетилетия на работа в областта на изработката на приемни гилзи за бедрени, надколенни и други видове протези за долни крайници, най-успешните форми и дизайни са получени чрез следване на анатомичните очертания и особености на костите, мускулите, сухожилията и нервите. В резултат на това развитие хората, ползващи протези, вече могат да участват в дейности и занимания, което преди се е смятало за невъзможно.

Бeдрена протеза

Бедрената протеза се състои от изработена по индивидуална мярка приемна гилза, коленен модул, опорна част тип пилон и стъпало. Понякога може също да е необходим колан за прикрепване. Въпреки че е доста различен при всеки човек, процесът на напасване на протезата за хората с наскоро ампутирани крайници обикновено започва няколко седмици след операцията. Протезирането започва с изработването на временна или тестова гилза от прозрачен термопластичен материал. Временната протеза обикновено няма козметично покритие, за да е по-лесно на протезиста да прави корекции по нейното протежение и в областта на коляното. Хората обикновено започват физиотерапия, гимнастика и обучение в ходене, докато носят временната протеза. През този период е много важно да се установят всички места, чувствителни на натиск или протърквания на чукана и да се вземат необходимите мерки. Когато размерът на чукана се стабилизира и пациентът развие едно устойчиво ниво на активност, обикновено вече е време за поставяне на окончателната протеза.

Бедрените протези са три основни вида по отношение на приемната гилза:

 • с ламинатна приемна гилза с вакуум
 • с вътрешна силиконова гилза и външна ламинатна
 • с вътрешна флексибилна гилза от термопластични кополимери и външна рамкова карбонова гилза

Подколянна протеза

Подколянната протеза обикновено се състои от изработена по индивидуална мярка приемна гилза, опорна част тип пилон и стъпало. Въпреки че е доста различно при всеки човек, процесът на напасване на протезата за хората с наскоро ампутирани крайници обикновено започва няколко седмици след операцията. Използването на временна протеза има много предимства. То позволява на отока да спадне и чуканът да заздравее напълно. Между приемната гилза и чукана се носи протезен чорап или протективен чорап с успокояващ гел, за да се предпази чувствителната кожа на чукана. Всеки ден размерът на чукана намалява и пациентът може да добавя допълнителни слоеве протезни чорапи, за да не стане приемната гилза твърде хлабава. Ако приемната гилза се разхлаби прекалено много, се изработва нова гилза, отразяваща промените в размера на крайника. Опорната част тип пилон на временната протеза обикновено няма козметично покритие, за да е по-лесно на протезиста да прави корекции по нейното протежение. Хората обикновено започват физиотерапия, гимнастика и обучение в ходене, докато носят временната протеза. През този период е много важно да се установят всички места, чувствителни на натиск или протърквания на чукана, и да се вземат необходимите мерки. Когато размерът на чукана се стабилизира и пациентът развие едно устойчиво ниво на активност, обикновено вече е време за поставяне на окончателната протеза.

Подколенните протези са два основни вида:

 • с вътрешна мека гилза от полиформ или друг термопластичен материал, която се обува върху чукана и стъпва във външната твърда гилза от ламинатна смола, укрепена с карбон
 • с вътрешна полиуретанова или силиконова гилза, която посредством заключалка се фиксира към външната ламинатна гилза.

Частични ампутации на стъпалото включват:

 • ампутация на пръст
 • ампутация през средата на стъпалото (ампутация през метатарзофалангеалната става и през метатарзалната става)
 • ампутация на стъпалото тип „Лисфранк” и тип „ Шопарт”.

Протезните опции включват:

 • да не се носи протеза;
 • неподвижно ходило с ортопедична стелка за поддръжка на свода на стъпалото в съчетание с обувка с подметка с извити нагоре краища при пръстите и петата;
 • изработена по индивидуална мярка ортеза/протеза за стъпало;
 • изработени по индивидуална мярка ортопедични обувки;
 • модифицирана ортеза глезен-стъпало със запълване на липсващия пръст на крака;
 • протеза за стъпало (изработена по индивидуална мярка приемна гилза, прикрепена към полуподвижно ходило със запълване на липсващия пръст на крака).

Понякога е необходимо извършването на ревизионна хирургична операция, за да може човек успешно да носи протеза.

Обратно към „Протезиране“