Начало | За Нас | Контакти

Slide 1

Слухови апарати

Slide 2

Инвалидни колички

Slide 1

Проходилки

Slide 1

Самостоятелна медико-техническа лаборатория "Ортомедикс"
тел.: 0887 568 822

Slide 1

Бастуни, кандадки, патерици

Slide 1

Бастуни, кандадки, патерици

previous arrow
next arrow

Протези за горни крайници

Обратно към „Протезиране“

Видът на протезата се определя в голяма степен от дължината на ампутационния чукан.

Протези с пасивно задвижване

Протезата с пасивно задвижване, която представлява козметично възстановяване на външния вид на ръката, е една от възможностите за пациентите с ампутиран горен крайник. Тя е отличен избор за потребители, които не се нуждаят от прецизно управление на захващането, но все пак търсят козметично приятна на външен вид ръка.

Конвенционални или задвижвани от тялото протези

Конвенционалната или задвижваната от тялото протеза е възможност за избор за някои потребители с ампутирани горни крайници. Тази протеза е прикрепена с ремъци, завързани около рамото или горната част на тялото. Тя се управлява чрез движения на горната част на тялото, като се използва кабел, свързан с ремъците в единия край и с механична ръка, кука или лакът в другия край. Някои хора смятат, че този тип протеза им предоставя по-широк обхват от основни функции и контрол, отколкото козметичната протеза.

Миоелектрични протези

Една от най-популярните е протезата с миоелектрично управление. Потребителят управлява протезата чрез съкращаване на мускулите в чукана, генерирайки ЕМГ (електромиографски) сигнали, които активират електродвигателя в лакътя, китката или дланта. Миоелектричната протеза позволява по-голям обхват на движение, по-естествен външен вид и увеличена способност за работа.

Хибридни протези

Съчетаването на елементите на конвенционалната и електрично задвижваната протеза създава друг вид опция – хибридната. Хибридната протеза предоставя на потребителя възможност да управлява лакътя и дланта по едно и също време. Тази функция може значително да увеличи рехабилитационния потенциал на някои хора.

Aдаптивната

Специфичната за дадена дейност протеза е предназначена за хора, чиито специализирани изисквания не могат да бъдат изпълнени от обичайните варианти на протезиране. Могат се използват различни накрайници в зависимост от специализираната дейност. Например по поръчка на потребителя могат да бъдат изработени приспособления за плуване, баскетбол, бейзбол, голф, риболов, фотография, билярд и повечето други развлекателни дейности.

Обратно към „Протезиране“